Hoge vitamine C-status gunstig voor bloeddruk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Een hogere vitamine C-status is gunstig voor om de bloeddruk onder controle te houden. Dat concluderen wetenschappers van de University van California in Berkeley.
Voor het onderzoek werden bij 242 gezonde jonge vrouwen van 28 tot 31 jaar de vitamine C-status en de bloeddruk vastgesteld. Daarnaast waren er gegevens beschikbaar over de ontwikkeling van de bloeddruk over het afgelopen jaar.
Het bleek dat de 25% vrouwen met de hoogste vitamine C-spiegels een 4,7 mmHg lagere bovendruk en een 6,0 mmHg lagere onderdruk hadden dan de 25% met de laagste vitamine C-spiegels. Dit was na aanpassing van de gegevens voor mogelijk storende factoren, zoals afkomst, BMI, opleiding, en de inname van vet en zout. Daarnaast bleek een hogere vitamine C-status samen te hangen met een gunstiger ontwikkeling van de bloeddruk in de tijd. Een hogere vitamine C-spiegel betekende namelijk significant minder bloeddrukstijging over het afgelopen jaar.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen