Hogere inname vitamine C verlaagt risico jicht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Meer vitamine C verlaagt het risico van jicht en een verhoogde concentratie urinezuur in het bloed. Dit bleek uit een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van de Harvard School of Public Health.

De studie betrof 1387 mannen zonder hoge bloeddruk. Zij hadden een BMI lager dan 30 kg/m2. Met behulp van een vragenlijst werd informatie verkregen over het voedingspatroon. Daarnaast werden de urinezuurgehaltes in het bloed gemeten.

Het bleek dat een hogere inname van vitamine C significant verband hield met een lagere urinezuurspiegel. Dit werd vastgesteld nadat de gegevens waren gecorrigeerd voor roken, BMI, etniciteit, bloeddruk, de aanwezigheid van jicht, aspirinegebruik en de innamen van de hoeveelheid calorieën, alcohol, zuiveleiwitten, fructose, vlees, zeevruchten en koffie. Een vitamine C-inname lager dan 90 mg per dag betekende een gemiddelde urinezuurspiegel van 6,4 mg/dl. Een dagelijkse inname van 400 tot 500 mg ging samen met een gemiddelde urinezuurspiegel van 5,7 mg/dl. Deze waarde bleef constant als de vitamine C-inname nog verder steeg. Vergeleken met een vitamine C-inname van minder dan 90 mg per dag, betekenden het binnenkrijgen van 90-249 mg, 250-499 mg, 500-999 mg en meer dan 1000 mg per dag een respectievelijk 42, 43, 62 en 66% gedaalde kans op hyperuricemie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen