Hogere vitamine C-spiegel, lager risico beroerte

Een hogere concentratie vitamine C in het bloed houdt verband met een verlaagd risico van het optreden van een beroerte.
Dit bleek uit een onderzoek met 20.649 mannen en vrouwen in de leeftijd tussen 40 en 79 jaar die bij aanvang geen beroerte hadden. Ze werden gemiddeld gedurende 9,5 jaar gevolgd. In deze periode traden 448 beroertes op. Het bleek dat de 25% deelnemers die bij aanvang de hoogste concentraties vitamine C in het bloed hadden, een 42% verlaagd risico van een beroerte hadden dan de 25% met de laagste concentraties vitamine C. Vergelijkbare resultaten werden gezien als de personen met ziekten, de gebruikers van supplementen met vitamine C en de personen die eerder een beroerte hadden gehad van de onderzoeksgroep werden uitgesloten.
De onderzoekers concludeerden dat de concentratie vitamine C in het bloed kan dienen als een biologische marker voor leefstijl of andere factoren die te maken hebben met een verlaagd risico van het optreden van een beroerte. Bepaling van de concentratie vitamine C in het bloed is mogelijk bruikbaar om personen met een verhoogd risico van een beroerte te identificeren.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+