Hogere vitamine D, minder morfine bij chronische pijn

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wetenschappers van de Mayo Graduate School of Medicine onderzochten de rol van vitamine D bij mensen met chronische pijn. Een tekort aan vitamine D houdt namelijk verband met pijn in de skeletspieren die niet reageert op medicatie.
De onderzoekers voerden een retrospectieve studie uit onder 267 patiënten die vanwege chronische pijn waren opgenomen. Bij opname werd de concentratie 25-hydroxyvitamine-D [25(OH)D] in het bloed en het gebruik van opiaten vastgesteld. De proefpersonen vulden bovendien een vragenlijst over hun gezondheid en welbevinden in. Patiënten met een 25(OH)D-spiegel lager dan 50 nmol/l werden aangemerkt als vitamine D-deficiënt.
Ruim een kwart van de proefpersonen had een tekort aan vitamine D. Binnen de groep patiënten die opiaten gebruikten, speelde de vitamine D-status een belangrijke rol. De opiaatgebruikers met een tekort aan vitamine D gebruikten gemiddeld 134 mg morfine per dag. De patiënten die de hogere 25(OH)D-spiegels hadden, slikten bijna de helft hiervan: 70 mg per dag. Dit verschil was significant. Ook de duur van het medicijngebruik verschilde significant tussen beide groepen. De groep met te weinig vitamine D, slikte gemiddeld 71 maanden lang opiaten. In de groep met een toereikende vitamine D-status was deze periode gemiddeld 44 maanden. De eerste groep rapporteerde tevens een significant slechter fysiek functioneren en subjectieve gezondheid dan de laatste groep.
Volgens deze pilotstudie is een tekort aan vitamine D een mogelijke oorzaak van pijnprikkels en verminderd neuromusculair functioneren onder mensen met chronische pijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen