Homocysteïne bij mannen en vrouwen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek is gebleken dat koffie en alcohol de homocysteïnespiegels bij vrouwen verhogen. Bij mannen zijn dat vooral weinig lichaamsbeweging, weinig voedingsvezels en weinig foliumzuur. Een verhoogde homocysteïnespiegel geldt als een risicofactor voor hart- en vaatziekten.
Aan het onderzoek met de naam \'French Supplementation with Antioxidant Vitamins and Minerals Study\' deden 1139 vrouwen en 931 mannen mee. Er werd gekeken naar de effecten van antioxidantensuppletie op chronische ziekten.
Bij 616 proefpersonen was het gewoonlijke dieet vastgelegd. In de analyse van de gegevens hielden de onderzoekers rekening met leeftijd, roken, energie-inname, de inname van foliumzuur en vitamine B6.
Uit het onderzoek bleek dat de homocysteïnespiegel van de vrouwen gemiddeld 8,74 μmol/l was en voor de mannen 10,82 μmol/l. Normale waarden liggen onder de 15 μmol/l.
Bij de vrouwen was de homocysteïnespiegel positief significant gerelateerd aan de leeftijd, apolipoproteïnen, triglycerden, nuchtere bloedsuikerspiegel en inname van koffie en alcohol. De homocysteïnespiegels bij de vrouwen waren omgekeerd evenredig met de vitamine B6-concentratie in plasma, foliumzuurconcentratie in de rode bloedcellen en de plasmaconcentraties vitamine B12. Alleen het verband met vitamine B6 was significant.
Bij de mannen was de homocysteïnespiegel significant verhoogd door de body mass index, bloeddruk, triglyceriden, nuchtere bloedsuikerspiegel en energie-inname. De homocysteïnespiegel van de mannen was omgekeerd evenredig met lichamelijke activiteit, foliumzuurconcentratie in de rode bloedcellen, vitamine B12-concentratie in plasma, de inname van voedingsvezels, foliumzuur en vitamine B6. Alleen de relatie met vitamine B6 was niet significant.
De onderzoekers raden vrouwen aan minder koffie en alcohol te drinken. Mannen raden ze aan meer te bewegen, meer vezelrijke voeding te eten en meer foliumzuur in te nemen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen