Homocysteïne stijgt door omega 3-vetzuren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Omega 3-vetzuren hebben een ongunstig effect op de homocysteïnespiegel. Ook blijken deze vetzuren een effect te hebben op de stikstofoxidestofwisseling. Dit concluderen Canadese onderzoekers.
In een acht weken durende studie kregen zestien gezonde deelnemers met een normale vetspiegel dagelijks 6 gram visolie waarin 3 gram omega 3-vetzuren zaten. Het bleek dat de totale vetspiegel en het triglyceridengehalte was afgenomen tijdens de studie. Er werd geen effect gemeten op het LDL- of HDL-cholesterol. Ook de LDL-oxidatie en de LDL-alfatocoferol- en bètacaroteenconcentratie waren niet veranderd.
Wel werden er veranderingen in de homocysteïnespiegel waargenomen. Na vier weken was de totale homocysteïnespiegel gestegen met 13% en na acht weken met 20%. Deze stijging was niet afhankelijk van de veranderingen in de foliumzuur- of vitamine B12-spiegels. Ook was de glutathionconcentratie significant gestegen na acht weken. De concentratie van de stofwisselingsproducten van stikstofoxide waren na acht weken met 74% gestegen. Verder bleek dat er een significant verband was tussen de verandering in de homocysteïnespiegel en de stikstofoxideconcentratie na het acht weken gebruiken van visolie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen