Homocysteïne vergroot kans op hartvaatziekte

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een verhoogd homocysteïnegehalte vergroot het risico van hart- en vaatziekten en sterfte bij patiënten met een ischemische hartkwaal. Een verlaagde concentratie van vitamine B12 in het bloed bleek dit gunstige effect niet te hebben.
Van vitamine B12 is bekend dat het het homocysteïne kan verlagen en op deze wijze mogelijk ook de kans op hart- en vaatziekten. In dit onderzoek werd de relatie tussen enerzijds een lage vitamine B12-spiegel en/of een hoge homocysteïneconcentratie en anderzijds de kans op hart - en vaatziekten bestudeerd.
In totaal werden 211 hartpatiënten gevolgd na ontslag uit het ziekenhuis. De bloedspiegels van vitamine B12 en homocysteïne werden vooraf bepaald.
In de periode waarin de 211 patiënten gevolgd werden, deed zich bij 48 (21%) patiënten een niet-fatale cardiovasculaire gebeurtenis voor. Veertien (7%) patiënten stierven door een cardiovasculaire oorzaak. Er werd geen verschil in overleving gevonden tussen de patiënten met een lage of hoge vitamine B12-spiegel. Vergeleken met patiënten met een normaal homocysteïnegehalte bleken patiënten met een verhoogd homocysteïnegehalte (> 16 micromol/l) een meer dan twee keer zo grote kans te hebben op een cardiovasculaire gebeurtenis.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen