Hoog urinezuur vertraagt ziekte van Parkinson

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Urinezuur is een bijproduct van de purinestofwisseling en een effectief antioxidant. Aan het Massachusetts General Institute for Neurodegenerative Disease en de Harvard School of Public Health werd gekeken naar een mogelijk verband tussen de urinezuurconcentraties in het bloed en het beloop van de ziekte van Parkinson. Aanleiding waren aanwijzingen dat personen met hoge urinezuurspiegels minder kans hebben op het krijgen van parkinson. Omdat het neurodegeneratieve proces dat ten grondslag ligt aan parkinson reeds jaren voordat symptomen kenbaar worden in gang is gezet, veronderstellen de onderzoekers dat hoge bloedspiegels urinezuur de voortgang van neurodegeneratie zouden kunnen afremmen.

Bloedmonsters van 800 deelnemers in de PRECEPT-studie naar parkinson werden geanalyseerd op urinezuur. De deelnemers met de hoogste waarden voor urinezuur aan het begin van de studie hadden ongeveer 50% minder risico te moeten starten met parkinsonmedicatie vergeleken met deelnemers met de laagste urinezuurwaarden.

Volgens de onderzoekers zou een verhoging van urinezuur het neurodegeneratief proces van parkinson kunnen vertragen. De potentieel gunstige effecten van urinezuur dienen te worden afgewogen tegen de bekende risico’s van hoge urinezuurspiegels voor jicht en nierstenen.





Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.