Hooggedoseerde multi gunstig voor hart?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met een hooggedoseerde multi-voedingssupplement heeft een aantal gunstige uitwerkingen op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij personen die vanwege zwaar overgewicht een verhoogd risico lopen deze aandoeningen te ontwikkelen. Het leidt namelijk tot een gedaalde bloeddruk en een verminderde concentratie van het ontstekingseiwit CRP in het bloed. Dat blijkt uit de resultaten van een nieuwe studie waaraan 117 Chinese vrouwen met zwaar overgewicht deelnamen.
De gemiddelde leeftijd van de vrouwen was 41 jaar, de gemiddelde BMI 31 kg/m^2. Ze werden gedurende 26 weken aan vier willekeurige groepen toegewezen, waarbij ze dagelijks ofwel een hooggedoseerde multi, ofwel een laaggedoseerde multi, ofwel 162 mg calcium, ofwel een placebo kregen. Zowel bij aanvang als aan het einde van de suppletieperiode werden de bloeddruk en de CRP-spiegel vastgesteld.
Uit de resultaten bleek dat de vrouwen die een hooggedoseerde multi kregen, aan het einde van de suppletieperiode een significant lagere bloeddruk - zowel onder- als bovendruk - hadden vergeleken met de vrouwen in de placebogroep. Hetzelfde gold voor de CRP-spiegel. Daarnaast bleek er ook binnen deze groep sprake van een significante daling van de CRP-spiegel ten opzichte van de situatie bij aanvang.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen