Hp-genotype, vitamine E en vaatcomplicaties

Ondanks bewijs over de rol van oxidatieve stress bij het ontstaan van vaatcomplicaties bij diabetes, hebben meerdere klinische studies geen effect kunnen aantonen van vitamine E als antioxidant ter preventie van vasculaire diabetescomplicaties. Een onjuiste patiëntenselectie ligt mogelijk hieraan ten grondslag. Een review van Israëlische wetenschappers toont dat het haptoglobine (Hp)-genotype van invloed is op het effect van vitamine E bij de preventie van vaatcomplicaties.

Resultaten van de HOPE-, ICARE- en WHS-studie laten een interactie zien tussen het Hp-genotype en vitamine E bij hart- en vaatcomplicaties. Zo blijkt dat diabetespatiënten met het Hp2-2- genotype die vitamine E gesuppleerd krijgen met 35% significant minder kans hebben op hart- en vaatcomplicaties. Dit effect lijkt gedeeltelijk te worden bewerkstelligd door een verbetering van de HDL-functionaliteit, zoals aangetoond in drie onafhankelijke proeven bij zowel diabetes type-1 als diabetes type-2.

Volgens de wetenschappers kan vitamine E-suppletie het risico van vaatcomplicaties verminderen bij diabetespatiënten met het Hp2-2-genotype. In vervolgstudies moet deze relatie verder onderzocht worden.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login