IJzerstatus beïnvloedt prestaties jonge atleten

Biomarkers voor de ijzerstatus zijn gerelateerd aan de sportprestaties van jeugdige atleten. De relatie tussen de biomarkers en de prestaties is vooral afhankelijk van het geslacht en de ijzerinname en in mindere mate van de leeftijd.

Voor het onderzoek werden 179 jongens en 70 meisjes geselecteerd met een gemiddelde leeftijd van twaalf jaar. In het bloed werd het hemoglobinegehalte (Hb), ferritine en de oplosbare transferrine receptoren (sTfR) bepaald als biomarkers voor de ijzerstatus. Ferritine is een eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer bij de opslag in de lever en het beenmerg. De concentratie sTfR geeft eveneens informatie over de ijzerstatus. Wanneer de concentratie hiervan verhoogd is, is sprake van een ijzertekort. Tevens werd de inname van ijzer uit de voeding geschat.

Bij de jongens werd een significant verband gezien tussen het Hb-gehalte en de sportprestaties. Hoe hoger het Hb, hoe beter de prestaties. Dit bleef zo na correctie voor de leeftijd en de lengte. Bij de meisjes was dit niet het geval, maar werd wel een significant verband gezien tussen sTfR en de sportprestaties. De sportprestaties waren beter bij een lage sTfR-concentratie. Ook was bij meisjes de ijzerinname van invloed op de sportprestaties.

De conclusie van het onderzoek is dat de ijzerstatus van invloed is op de sportprestaties van jonge atleten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+