IJzersuppletie verbetert conditie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met ijzer verbetert de conditie van jonge vrouwen die een ijzertekort hebben. Ook wanneer er sprake is van een licht tekort, blijkt de conditie sneller te verbeteren na inname van extra ijzer. Dit is de belangrijkste conclusie van Amerikaans onderzoek onder 41 vrouwen.
De vrouwen die aan het onderzoek meededen, waren allen tussen de 18 en 33 jaar en hadden een matig ijzertekort. Deze vrouwen kregen gedurende zes weken een supplement met 37 mg ijzer (als sulfaat) of een placebo. De laatste vier weken van het onderzoek moesten de vrouwen vijf dagen per week trainen op een hometrainer.
Aan het begin en aan het einde van het onderzoek moesten de vrouwen een tijdrace over 15 km fietsen op deze hometrainer. Gedurende het onderzoek werd gekeken naar de concentratie van het STR (serum transfferine receptoren), een indicatie voor de ijzerstatus in de weefsels van de deelneemsters. Hoe hoger de STR, hoe groter het ijzertekort.
De vrouwen met een hoge STR-concentratie hadden veel baat bij de ijzersuppletie. Dit in tegenstelling tot de vrouwen die al een normale STR-concentratie hadden. Bij deze vrouwen bleek de hoeveelheid ijzer in de weefsels niet een prestatiebeperkende factor bij de fietstesten.
Suppletie met ijzer kan ook bijwerkingen veroorzaken zoals buikpijn, misselijkheid, verstopping of juist diarree. De gebruikte dosis van 37 mg per dag is meer dan het dubbele van de ADH (15 mg). Voordat er met ijzersuppletie wordt begonnen, is het verstandig om te kijken of het ijzertekort door een verbetering van de voeding kan worden verminderd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.