Immuuncellen bij reuma ongevoelig voor vitamine D

De immuuncellen (T-cellen) uit het aangedane gewricht van patiënten met reumatoïde artritis (RA) blijken veel ongevoeliger voor vitamine D dan immuuncellen uit het bloed. Dit werd aangetoond in een studie uitgevoerd door wetenschappers van de University of Birmingham.

Van patiënten met actieve RA werden T-cellen uit de gewrichtsvloeistof (synoviale vloeistof) van het aangedane gewricht en uit het bloed verzameld. De actieve vorm van vitamine D had significant minder effect op Th17- en Th17.1- cellen van de synoviale vloeistof dan van T-cellen uit het bloed. Mogelijk zijn de T-cellen in het aangedane gewricht sterker gericht op het bestrijden van de ontsteking, waardoor ze minder gevoelig zijn voor vitamine D. Er werd immers geen verschil gezien in de expressie van de vitamine D-receptoren tussen T-cellen van de synoviale vloeistof en het bloed.

Eerdere studies toonden reeds aan dat een optimale vitamine D-spiegel de kans op inflammatoire aandoeningen zoals RA verkleint. Bij personen met reeds bestaande RA is een hogere dosis vitamine D mogelijk noodzakelijk om inflammatoire processen tegen te gaan.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+