In Nederland ondervoeding vaak onherkend

Ondervoeding komt veel voor bij patiënten die vaatchirurgie ondergaan of een revalidatietraject volgen in verband met COPD, maar wordt in Nederland vaak niet tijdig herkend. Dit concludeert diëtiste Lies ter Beek in haar proefschrift, verkregen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Van ondervoeding is sprake wanneer een tekort aan voedingsstoffen leidt tot een veranderde lichaamssamenstelling en een verminderd fysiek en mentaal functioneren. Ondervoeding komt voor bij 10% tot 45% van de ziekenhuispatiënten. Vroegtijdige herkenning ervan is noodzakelijk voor een goed herstel, maar de specifieke kenmerken van ondervoeding verschillen per patiënt en worden door diëtisten en behandelaren vaak niet tijdig opgemerkt. Ter Beek vond bovendien dat ondervoeding bij patiënten met vaatchirurgie gepaard ging met meer complicaties na de operatie. Bij patiënten met een ernstige vorm van COPD lukt het vaak niet om een gezonde maaltijd te bereiden. Dit kan eveneens leiden tot ondervoeding en de kwetsbaarheid van deze patiënten vergroten.

Met het onderzoek hoopt ter Beek bij te dragen aan vroegtijdige opsporing van ondervoeding bij ziektes, zodat dit tijdig behandeld kan worden.

Woordenlijst

Fit met Voeding

tijdschrift

JAARABONNEMENT € 34,90

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+