In VS: klassieke richtlijnen inferieur aan nieuwere

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij gezonde voeding kan een gedeeltelijke vervanging van koolhydraten door eiwitten of enkelvoudig onverzadigde vetzuren het risico van hart- en vaatziekten verder doen afnemen. De bloeddruk wordt verder verlaagd en het lipidenbeeld in het bloed verbetert. Dit zijn de conclusies van onderzoekers van Harvard.
Halverwege de jaren negentig had de American Heart Association het Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) dieet opgesteld. Dit bestond uit veel koolhydraten, fruit, groente en magere melkproducten. Eten volgens deze richtlijnen had een gunstig effect op de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de cardiovasculaire risico’s op de lange termijn. Helaas werd naast het ongunstige LDL-cholesterol ook het gunstige HDL verlaagd. Op de triglyceriden had het dieet geen invloed.
Om te kijken of de richtlijnen konden worden aangepast werden twee nieuwe varianten van de richtlijnen vergeleken met de oude richtlijnen. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij 164 volwassenen van 30 jaar en ouder met een licht tot matig verhoogde bloeddruk. Zij kregen in willekeurige volgorde steeds gedurende zes weken voeding volgens een van de drie richtlijnen: 1) het originele DASH-dieet, 2) het DASH-dieet maar dan met vervanging van 10% van de koolhydraten door eiwitten (ongeveer tweederde van planten en eenderde van kip en eieren) 3) vervanging van 10% van de koolhydraten door enkelvoudig onverzadigde vetzuren, voornamelijk olijf- en canolaolie.
Bij alle drie de richtlijnen werd de LDL, bloeddruk en risico van cardiovasculaire ziekten verlaagd. In vergelijking met de oude richtlijnen hadden de twee nieuwe versies echter nog meer voordelen. Bij de voeding met extra eiwit (2) daalde het LDL nog eens extra met 3,3 mg/dl, de triglyceriden daalden met 15,7 mg/dl, maar ook het HDL met 1,3 mg/dl. Verder daalde de bloeddruk nog eens extra met 1,4 mmHg en bij degenen met een te hoge bloeddruk zelfs met 3,5 mmHg.
Bij de voeding met extra vetzuren (3) bleef het LDL-cholesterol gelijk ten opzichte van het DASH-dieet. Het HDL-cholesterol nam toe met 1,1 mg/dl en de triglyceriden daalden met 9,6 mg/dl. De bloeddruk daalde extra met 1,3 mmHg en bij degenen met een te hoge bloeddruk met 2,9 mmHg. De beide nieuwe versies verlaagden de cardiovasculaire risico’s meer dan het oorspronkelijke DASH-dieet.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.