Inositol bij zwangerschapsdiabetes

Suppletie met inositol en antioxidanten verkleint de kans op zwangerschapsdiabetes, zo blijkt uit een review.

De wetenschappers selecteerden voor hun review observationele en klinische studies waarin het effect van inositol en antioxidanten bij (de preventie van) zwangerschapsdiabetes was onderzocht.

Volgens de wetenschappers is er sterk bewijs dat suppletie met inositol in een vroeg stadium zinvol is bij vrouwen met een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Suppletie met inositol verbetert het glucosemetabolisme en verkleint de kans op complicaties bij het ongeboren kind. Het meest effectief is de natuurlijke vorm van inositol (myo-inositol) in een dosis van 2000 mg tweemaal per dag. Suppletie met antioxidanten zoals resveratrol en epigallocatechine-3-gallaat (EGCG) heeft mogelijk een complementair effect.

In een consensus van de Italian Diabetes National Societies staat dat een dagelijks dosis myo-inositol van 4000 mg overwogen kan worden bij de preventie en behandeling van zwangerschapsdiabetes bij vrouwen van kaukasische afkomst. Toch vinden de onderzoekers dat humane vervolgstudies nog noodzakelijk zijn.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+