Intensive-care: overleving groter met voldoende vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij intensive-carepatiënten is bepaling van de vitamine D-concentratie zinvol. Het optimaliseren van de vitamine D-status vergroot de overlevingskans en is kosteneffectief.
In de retrospectieve studie werd onderzocht of een vitamine D-tekort gerelateerd was aan een slechtere prognose op een intensive-careafdeling. Er werd bij 136 veteranen de vitamine D-status bepaald binnen een maand na opname op de afdeling. De gemiddelde vitamine D-concentratie was 61,5 nmol/L. Een concentratie tussen 75 en 125 nmol/L wordt als normaal beschouwd.
Van de patiënten had 38% een vitamine D-deficiëntie (concentratie <50 nmol/L). Bij veteranen die het overleefden was significant minder frequent sprake van een vitamine D-tekort in vergelijking met de patiënten die overleden (28% versus 53%). Ook bleek 58% van de veteranen met een tekort langer dan 3 dagen te verblijven op de intensive-careafdeling in vergelijking met 29% van de patiënten met een optimale vitamine D-concentratie. Dit verschil was significant en betekent dat personen met een tekort 2 keer zoveel kans hebben om minimaal 3 dagen op de intensive-care door te brengen. Tenslotte was de kans op overlijden met 80% significant hoger bij een tekort aan deze vitamine.
Een optimale vitamine D-status blijkt de overlevingskans van intensive-carepatiënten significant te vergroten. Tevens worden kosten bespaard doordat de opnametijd kan worden verkort.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen