Invloed van visconsumptie op prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het jaarlijkse aantal nieuwe gevallen van prostaatkanker varieert wereldwijd enorm. Dit suggereert dat leefstijl en voedingsgewoonten hierbij een grote rol spelen. Om hierover meer duidelijkheid te krijgen, onderzochten Canadese wetenschappers de invloed van visconsumptie op het ontstaan van prostaatkanker en het overlijdensrisico als gevolg van deze ziekte.
Zij voerden een gezamenlijke analyse uit met de resultaten van 24 case-control en cohortstudies. In totaal werden hiermee ruim 450.000 proefpersonen betrokken in het onderzoek.
Het eten van vis bleek niet van invloed te zijn op het risico prostaatkanker te ontwikkelen. Maar viseters hadden 44% minder kans om uitzaaiingen te krijgen als ze al prostaatkanker hadden. Ook bleek dat de kans om aan prostaatkanker te overlijden met maar liefst 63% significant verlaagd.
Regelmatig vis op het menu blijkt dus niet te beschermen tegen het ontwikkelen van prostaatkanker, maar het lijkt gunstige effecten te hebben wanneer de ziekte zich eenmaal heeft ontwikkeld.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen