Invloed van voeding op depressie tijdens de zwangerschap

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek van de University of Calgary heeft uitgewezen dat visolie een rol speelt bij depressie tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Mogelijk zijn ook verschillende vitaminen en mineralen hierop van invloed.
De wetenschappers voerden een reviewstudie uit naar de rol die voeding speelt bij depressie rondom de bevalling. Tijdens de zwangerschap is ongeveer 20% van de vrouwen depressief; in de periode tot twaalf maanden na de bevalling wordt 12 tot 16% van de moedes getroffen door een depressie.
Uit een groot aantal gerandomiseerde onderzoeken, cohortstudies en ecologische onderzoeken bleek dat lage concentraties omega 3-vetzuren gerelateerd waren aan hogere percentages depressie bij de moeders. De wetenschappers wijzen daarnaast op het feit dat lage spiegels foliumzuur, vitamine B12, calcium, ijzer, selenium en zink van invloed zijn op de stemming in het algemeen. Verschillende studies hebben een ontoereikende innamen van omega 3-vetzuren, foliumzuur, B-vitaminen, ijzer en calcium door zwangere vrouwen laten zien. Tijdens de zwangerschap bestaat het risico dat de voorraden van verschillende voedingsstoffen uitgeput raken, waardoor het risico van een depressie tijdens of na de zwangerschap stijgt. Het effect van suppletie tijdens de zwangerschap op depressie rondom de zwangerschap zou onderwerp van vervolgonderzoek moeten zijn, aldus de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen