Invloed vitamine D op immuunsysteem

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Met het ouder worden neemt de vitamine D-concentratie af. Dit heeft gevolgen voor het aangeboren immuunsysteem.

De onderzoekers vergeleken de vitamine D-spiegels van 3 verschillende leeftijdsgroepen, te weten: jong volwassenen (20 tot 30 jaar), middelbare leeftijd (31 tot 59 jaar) en ouderen (60 tot 86 jaar).

Met het ouder worden nam de vitamine D-concentratie evenredig af. Omdat tijdens het verouderingsproces ook de expressie en het functioneren van zogenaamde toll-like receptoren (TLR’s) verandert, bekeken de onderzoekers de relatie tussen vitamine D en TLR’s. TLR’s zijn een klasse eiwitten die een rol spelen in het aangeboren immuunsysteem. Ze fungeren als membraanreceptoren die ziekteverwekkers kunnen herkennen en daarop reageren met het vrijkomen van cytokinen.

Een lage vitamine D-status bleek van invloed op de TLR’s. Een tekort aan de vitamine was vooral van invloed op TLR7 die betrokken is bij de regulatie van de immuunrespons op virussen.

De onderzoekers hebben met de studie aangetoond dat een vitamine D-tekort leidt tot een gebrekkiger functioneren van het aangeboren immuunsysteem. Met de resultaten kan verklaard worden waarom in de winter met weinig zonlicht en dus weinig vitamine D vaker griep voorkomt dan in andere seizoenen. Vooral ouderen kunnen baat hebben bij vitamine D-suppletie om hun immuunsysteem te versterken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen