IQ en alcohol tijdens zwangerschap

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Ook twee tot zes glazen alcohol per week heeft een nadelig effect op de intelligentie van Afro-amerikaanse kinderen. Dit concluderen Amerikaans onderzoekers na een studie onder 636 moeders en hun kinderen.
De gegevens kwamen van een prenatale kliniek tussen 1983 en 1985 waar ieder trimester gegevens over alcoholgebruik werden verzameld. Op de leeftijd van tien jaar werd de intelligentie van de kinderen bepaald.
Het bleek dat de Afro-amerikaanse kinderen die tijdens het eerste en het tweede trimester aan licht tot matig alcohol gebruik waren blootgesteld, duidelijk slechter scoorden op de verschillende intelligentietesten. Vooral blootstelling in het tweede trimester bleek een negatief effect op het IQ te hebben. Voor blanke kinderen werd deze relatie niet gevonden. Het verschil tussen de bevolkingsgroepen kon niet verklaard worden uit de hoeveelheid gebruikte drank of socio-economische verschillen. Volgens de onderzoekers doet dit vermoeden dat genetische factoren een rol spelen.
Volgens dr. Jennifer Willford, één van de onderzoekers, kan geen veilige hoeveelheid alcohol worden vastgesteld. Het beste is dus gewoon om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen