Jong diëten, later veel te zwaar

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Tieners die voor hun veertiende al met diëten beginnen, hebben een grotere kans later veel te zwaar te worden. De oorzaak hiervan kan zijn dat het lichaam door het afvallen efficiënter omgaat met de ter beschikking staande energie.
Aan het onderzoek deden 149 vrouwen met overgewicht mee. Allen hadden een Body Mass Index (BMI) tussen de dertig en de zeventig. De vrouwen vulden vragenlijsten in over dieetervaring, lengte en gewicht.
De vrouwen met een hogere BMI waren vaak al voor hun veertiende begonnen met het volgen van een dieet en waren vaker met een dieet bezig dan de vrouwen met een minder hoge BMI. Ervaringen met slechte diëten waren talrijker dan de goede herinneringen die hier eraan hadden. Tachtig procent van de vroege afvallers zijn nooit in staat geweest permanent af te vallen. Het vele afvallen heeft mogelijk zelfs geleid tot het krijgen van overgewicht. Dit kan komen doordat het metabolisme bij een dieet waarvan men snel afvalt, leert om efficiënter met energie om te gaan. Dit maakt het verliezen van gewicht moeilijker. Om permanent af te vallen, is het verstandiger om dit in een langzaam tempo te doen.
Vrouwen met slechte dieetervaringen kunnen worden gestimuleerd in het veranderen van hun lifestyle om zo de kans op chronische ziekten te verminderen. Tieners die willen afvallen, zullen zich moeten afvragen of dit echt nodig is. Wanneer ze wel op dieet gaan, moet dit zorgvuldig gebeuren en zal er goed op de voedingswaarde gelet moeten worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.