Kamillethee mogelijk als medicijn

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In de plantgeneeskunde worden positieve effecten toegeschreven aan kamillethee bij verkoudheid, menstruatiekrampen en andere gezondheidsproblemen. Dr. Elaine Holmes en haar team onderzochten, hoe deze effecten verklaard zouden kunnen worden.
Hiertoe dronken veertien vrijwilligers gedurende twee weken vijf koppen kamillethee per dag. Voor, tijdens en na het onderzoek werden dagelijks urinemonsters genomen.
Het gehalte hippuurzuur en glycine in de urine steeg gedurende het onderzoek. De concentratie aan deze stoffen bleef ook twee weken na de theeperiode nog hoog.
Hippuurzuur is een afbraakproduct van een plantaardige samenstelling, bekend als fenolen. Sommige hiervan worden geassocieerd met een antibacteriële activiteit. Dit kan verklaren waarom de thee infecties zoals bijvoorbeeld een verkoudheid kan tegengaan.
Glycine is een aminozuur dat spierkrampen tegengaat. Dit kan een verklaring zijn waarom de thee menstruatiekrampen kan verlichten. Ook werkt glycine relaxerend op de zenuwen, op grond waarvan het kalmerend effect van de thee kan worden verklaard.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.