Kanker: ginseng vermindert vermoeidheid

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met ginseng vermindert aan kanker gerelateerde vermoeidheidsklachten.

Aan de studie namen 364 patiënten met kanker deel. Een deel van hen onderging een behandeling voor de kanker. Ze kregen gedurende acht weken dagelijks 2000 mg Amerikaanse Ginseng (Panax quinquefolius) of een placebo. Aan het begin van de studie en na vier en acht weken werd de mate van vermoeidheid gemeten aan de hand van de zogenaamde Multidimensional Fatigue Symptom Inventory-Short Form (MFSI-SF).

Na acht weken werd een significante afname van vermoeidheid gezien in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep. De score op de MFSI-SF veranderde met 20 punten in de suppletiegroep ten opzichte van 10 punten in de placebogroep. Bij personen die ginseng kregen namen vermoeidheidssymptomen met de helft af. Patiënten die tijdens de studie een behandeling met chemo of bestraling ondergingen reageerden nog beter op ginsengsuppletie dan personen die geen behandeling kregen. Er werden geen relevante bijwerkingen gemeld.

Ginseng blijkt effectief om kankergerelateerde vermoeidheid te verminderen. In vervolgstudies moet het effect van suppletie met ginseng verder worden onderzocht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen