Kankerpatiënten krijgen te weinig informatie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Mensen die lijden aan een ongeneeslijke vorm van kanker krijgen te weinig informatie over de behandelingsmogelijkheden en de gevolgen daarvan. Dit concludeert dr. C.G. Koedoot van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.
In een studie werd van 95 patiënten met ongeneeslijke kanker, het gesprek dat ze hadden met de oncoloog, opgenomen.
Na analyse van de gesprekken bleek dat de artsen aan 84% van de patiënten vertelden dat genezing onmogelijk was. De oncologen vertelden verder aan 53% van de patiënten het verloop van de ziekte, aan 35% wat de symptomen waren en aan 39% de prognose. Oudere patiënten, getrouwde personen en patiënten in academische ziekenhuizen kregen de meeste informatie
Over de chemotherapie werden meestal alleen de technische gegevens meegedeeld, zoals het aantal behandelingen en de bijwerkingen, maar over de invloed van chemotherapie op de kwaliteit van leven, hun sociale leven, het werk, seksualiteit en emoties werd bij minder dan 50% van de patiënten iets gezegd.
Aan minder dan de helft van de patiënten werd verteld over de optie van \'waakzaam wachten\', wat inhoudt dat alleen behandeling plaatsvindt als er symptomen ontstaan in plaats van de tumor met chemotherapie te behandelen. Waakzaam wachten werd daarbij door de artsen beschreven als niets doen. Waakzaam wachten en verzachtende chemotherapie hebben dezelfde overlevingskansen. De patiënt interpreteerde dit als te zijn opgegeven door de arts.
Verzachtende chemotherapie wordt toegepast om de tumor te laten krimpen ondanks dat er geen genezing meer mogelijk is.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen