Kind mentaal gezonder met foliumzuur

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het slikken van extra foliumzuur tijdens de vroege zwangerschap wordt over de hele wereld erkend als maatregel om het risico van een neuraalbuisdefect bij het kind te verlagen. In een nieuwe studie werd aangetoond dat dit niet het enige voordeel is. Ook de mentale en emotionele ontwikkeling van het kind blijken er namelijk baat bij te hebben.
Voor het onderzoek werd bij de moeders van 4214 peuters de foliumzuursuppletie tijdens het eerste trimester van de zwangerschap nagegaan. Daarnaast werd, met behulp van de Child Behaviour Checklist, het gedrag en de emotionele ontwikkeling van de peuters op een leeftijd van 18 maanden onder de loep genomen.
Het bleek dat de kinderen van moeders die geen foliumzuursupplementen gebruikten een 44% groter risico van gedrags- en emotionele problemen hadden dan de kinderen van moeders die wel extra foliumzuur namen. Hierbij scheen het gebruik van foliumzuur tijdens het eerste trimester van de zwangerschap het kind zowel tegen problemen met zichzelf (zoals angstig en teruggetrokken gedrag) als tegen problemen met de omgeving (bijvoorbeeld opstandigheid) te beschermen. Dit onafhankelijk van de emotionele kenmerken van de moeder.
De mogelijke verklaring van het gevonden effect wordt door de wetenschappers gezocht in de rol van foliumzuur bij de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Ook wordt gewezen op de sleutelfunctie van foliumzuur bij de productie van hersencellen en verschillende neurotransmitters.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen