Kinderen minder fit met bewerkte voeding

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De conditie van kinderen die veel bewerkte levensmiddelen ehartten is slechter dan die van leeftijdsgenoten die een gezonder eetpatroon hebben. Bij jonge kinderen is bewerkte voeding bovendien gerelateerd aan een slechtere motorische ontwikkeling.

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt van een Amerikaans bevolkingsonderzoek uitgevoerd bij 1500 kinderen in een leeftijd van 3 tot 15 jaar. Op basis van voedingsdagboeken werd de consumptie van (ultra)bewerkte levensmiddelen geschat. Bij kinderen in een leeftijd van 3 tot 5 jaar werden de motorische vaardigheden onderzocht en bij jongeren van 12 tot 15 jaar werd de fitheid getest.

Bij de jonge kinderen werd een hoge inname van ultra-bewerkte levensmiddelen significant gerelateerd aan een slechtere motorische ontwikkeling. Kinderen met de laagste score op motorische vaardigheden, consumeerden per dag 273 kcal meer van bewerkte levensmiddelen zoals frisdrank, fastfood, snoep, gezoete yoghurt en kant-en-klare soep ten opzichte van kinderen met de beste motorische vaardigheden. Bij jongeren die veel bewerkte voeding binnenkregen, was de fitheidsscore significant slechter ten opzichte van leeftijdsgenoten met een gezonder eetpatroon. Jongeren met een slechte conditie aten gemiddeld per dag 200 kcal meer ultra-bewerkte voeding ten opzichte van jongeren in de gezonde fitheidszone.

Een lage fitheidsscore vergroot de kans op hart- en vaatziekten later in het leven. De consumptie van ultra-bewerkte voeding is bij volwassenen reeds in verband gebracht met hart- en vaataandoeningen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.