Kinderen: vitamine D beschermt tegen hoge bloeddruk

Suppletie met een hoge dosis vitamine D beschermt te dikke kinderen tegen hoge bloeddruk, een verhoogde glucosespiegel en insulineresistentie.

Aan het onderzoek namen 225 kinderen met overgewicht deel. Ze waren in een leeftijd van 10 tot 18 jaar en de meeste kinderen hadden een donkere huidskleur. De kinderen werden willekeurig in drie groepen verdeeld en kregen dagelijks 600 IE, 1000 IE of 2000 IE vitamine D. Na de suppletieperiode van zes maanden werden diverse biomarkers in het bloed bepaald.

De kinderen die dagelijks 1000 IE vitamine D kregen, hadden na zes maanden een significant lagere bloeddruk in vergelijking met leeftijdgenoten die een lagere vitamine D-dosis gesuppleerd kregen. Bij de kinderen die dagelijks 2000 IE gesuppleerd kregen nam de nuchtere glucosespiegel af, evenals de mate van insulineresistentie.

Suppletie met een hoge dosis vitamine D beschermt kinderen tegen hoge bloeddruk en een verhoogde glucosespiegel en verkleint hiermee de kans op hart- en vaatziekten op oudere leeftijd.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+