Knoflook en ui beschermen tegen kanker

Een algemene trend laat zien dat knoflook en ui beschermen tegen verschillende typen kanker.
Dr. Carlotta Galeone verbonden aan het Instituto di Ricerche Farmacologiche ‘Mario Negri’ in Milaan analyseerde gegevens die over de periode 1991 tot 2004 uit Italiaanse en Zwitserse studies waren verzameld met betrekking tot kanker en de consumptie van ui en knoflook. Het betrof een case-controlstudie met 9943 kankergevallen en een controlegroep met 17418 gezonde controlepersonen. De personen uit de controlegroep hadden zoveel mogelijk dezelfde karakteristieken als de patiënten voor wat betreft leeftijd, geslacht en rookgewoonten. De frequentie en de hoeveelheden van ui- of knoflookconsumptie werden vergeleken met het voorkomen van kanker in verschillende organen bij Zuid-Europese bevolkingsgroepen.
De algemene bevinding was dat voor ieder type kanker de patiënten een lagere consumptie van groenten, ui en knoflook hadden in vergelijking met de controlepersonen. Voor een frequente en matige consumptie van uien werd een beschermend effect ten aanzien van kanker aan keel, dikke darm en eierstok gevonden. Bij een hogere consumptie van uien nam het beschermend effect toe en breidde het zich uit tot de mondholte en de slokdarm. Op kanker van de prostaat, borst en nier werd geen invloed gevonden.
Een regelmatige inname van knoflook was verbonden met minder gevallen van kanker aan de dikke darm en de nier. Een hogere inname van knoflook versterkte het beschermend effect en was werkzaam tegen alle typen kanker, behalve tegen borst- en prostaatkanker. Dat deze laatste twee typen kanker niet beïnvloed werden, verklaren de onderzoekers op grond van het feit dat deze met hormonale en reproductieve factoren samenhangen. De relatie met voeding is hierin onduidelijk.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+