Knoflook ook gunstig voor vetspectrum

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Knoflook wordt al langer geprezen om zijn bloeddrukverlagende effect. Nu blijkt het ook nog gunstig voor de vetzuursamenstelling in het bloed.

In de meta-analyse werden de resultaten van 26 studies opnieuw onder de loep genomen. Het bleek dat knoflook beter in staat was om het cholesterol- en triglyceridengehalte te verlagen dan een placebo. Het totale cholesterolgehalte nam onder invloed van knoflook significant af, terwijl het triglyceridengehalte significant daalde ten opzichte van het gebruik van een placebo. Knoflookpoeder en een knoflookextract waren het effectiefst in het verlagen van de cholesterolspiegel, terwijl knoflookolie effectiever was in het verlagen van het triglyceridengehalte. Knoflook bleek niet van invloed op het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte, het ‘goede’ HDL-cholesterolgehalte en de ratio totaal cholesterol/HDL-cholesterol.

Hoewel het effect van knoflook ten opzichte van medicatie relatief klein is, kan het zinvol zijn voor personen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, zo concluderen de onderzoekers. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen