Koffie gunstig bij prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Mannen met prostaatkanker die veel koffie drinken hebben minder kans op herhaling of verergering van de kanker. Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Maastricht Universiteit.

Er namen zo’n duizend mannen deel aan de studie waarbij in de periode tussen 2002 en 2005 de diagnose prostaatkanker was gesteld. Ze vulden twee jaar voordat de diagnose was gesteld een vragenlijst in over hun voeding- en drinkgewoonten. Van alle deelnemers gaven 630 mannen informatie over hun koffieconsumptie. Deze mannen werden gedurende een periode van zes jaar gevolgd. In deze periode werd bij 140 van hen prostaatkanker vastgesteld.

Een percentage van 61% van de mannen dronk dagelijks minimaal één kop koffie. Mannen die per dag vier of meer koppen koffie dronken hadden met 59% significant minder kans op herhaling of progressie van de kanker in vergelijking met mannen die nauwelijks koffie dronken (≤1 kop per week). De consumptie van thee was niet van invloed op prostaatkanker.

Het drinken van minimaal vier koppen koffie per dag in de periode voordat de diagnose prostaatkanker wordt gesteld blijkt een positieve invloed te hebben op het beloop van de ziekte.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen