Koffie stimuleert bruin vetweefsel

De consumptie van koffie stimuleert de activiteit van bruin vetweefsel en kan daarmee mogelijk gewichtsverlies bevorderen.

In een experiment werden adipocyten (vetcellen) gegenereerd uit stamcellen. De adipocyten werden blootgesteld aan cafeïne. Dit leidde tot een toename van zogenaamde mitochondriale uncoupling proteïne 1 (UCP1). Deze proteïne is betrokken bij de productie van warmte door bruin vetweefsel door verbranding van macronutriënten zoals glucose en vetzuren.

Vervolgens testten de wetenschappers het effect van de consumptie van koffie in een humaan experiment. Met behulp van een warmtebeeldtechniek werd de hitteproductie gedetecteerd in de supraclaviculaire regio (nekregio). In dit lichaamsgebied bevindt zich bij volwassen personen het meeste bruine vetweefsel. Het bleek dat de warmteproductie (thermogenese) in de supraclaviculaire regio onder invloed van koffie inderdaad toenam. Dit was niet het geval na consumptie van een glas water.

De inname van cafeïne blijkt de activiteit van bruin vetweefsel en daarmee de thermogenese te verhogen. Dit kan mogelijk bijdragen aan gewichtsbeheersing en een betere glucoseregulatie. De wetenschappers onderzoeken momenteel het effect van een cafeïnesupplement om te bekijken of enkel cafeïne of mogelijk nog andere stoffen in koffie verantwoordelijk zijn voor het resultaat.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+