Koffie ‘verkeerd’ na een vette maaltijd

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Koffie is gezond, maar niet na een vette hap. Deze combinatie blijkt namelijk te leiden tot een verhoging van de bloedglucose en verhoogt daarmee het risico van diabetes.
Na een vette maaltijd stijgt de glucosespiegel, maar het drinken van een kopje koffie doet hier nog een schepje bovenop. Het glucosegehalte stijgt tot eenzelfde niveau zoals bij diabetespatiënten wordt gezien.
Het experiment werd uitgevoerd bij 10 gezonde jonge mannen. Ze kregen een cocktail met 1 gram vet per kilogram lichaamsgewicht of kregen water. Na 5 uur kregen ze cafeïnehoudende, cafeïnevrije koffie of water te drinken (5 mg per kg lichaamsgewicht). Nog een uur later werd een Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT) uitgevoerd. Bij deze test krijgt de persoon een suikeroplossing te drinken. Telkens na 3 uur wordt de bloedglucose bepaald. Wanneer deze boven de normaalwaarde uitstijgt is sprake van diabetes.
De glucoseconcentratie steeg significant na de vette cocktail met de hoogste piek 7 uur na de maaltijd bij consumptie van de cafeïnehoudende koffie. Dit wijst erop dat het effect uren aan houdt. Wat tijdens de lunch gegeten wordt, heeft gedurende de rest van de dag effect op het lichaam.
Het effect van koffie op de glucosespiegel wordt mogelijk voor een deel veroorzaakt door bepaalde darmhormonen, de incretines. Een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel heeft een nadelig effect op de organen en vergroot de kans op diabetes.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen