Koffie voorkomt darmkanker

Het nuttigen van een paar kopjes koffie per dag blijkt de kans op dikkedarmkanker significant te verkleinen. Dit bevestigen Amerikaanse wetenschappers in het tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

De wetenschappers maakten gebruik van de gegevens van een Israëlische studie waaraan meer dan 5100 mannen en vrouwen deelnamen die recent de diagnose dikkedarmkanker hadden gekregen. Ze vergeleken de gegevens met meer dan 4000 gezonde deelnemers (controlegroep). Er werd nagegaan of er een verband bestond tussen de koffieconsumptie en het risico van dit type kanker.

De consumptie van koffie bleek de kans op dikkedarmkanker significant met gemiddeld 26% te kunnen verlagen. Het type koffie bleek niet van invloed. Zo kon decafeïne-koffie het risico van dikkedarmkanker significant met 18% verlagen. Eenzelfde risicoreductie werd gevonden voor espresso. Wel bleek de hoeveelheid koffie van invloed op het risico. Hoe meer kopjes koffie per dag gedronken werden, hoe lager de kans op darmkanker. De consumptie van 1 tot 2 kopjes per dag was geassocieerd met een risicoreductie van 22% in vergelijking met personen die minder dan één kop koffie per dag dronken. Het nuttigen van 2 tot 2,5 kopjes per dag ging gepaard met een risicoreductie van 41% en meer koffie per dag kon de kans op dikkedarmkanker met maar liefst 54% significant verlagen.

Een eerdere studie liet zien dat koffie bij personen die reeds darmkanker hebben verergering van de aandoening kon remmen. Deze studie laat zien dat de ‘werelddrank’ ook preventief werkt. De wetenschappers vermoeden dat specifieke bioactieve stoffen – anders dan cafeïne – verantwoordelijk zijn voor het gunstige effect.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+