Koolhydraatarm gezonder dan caloriearm

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek heeft aangetoond dat personen met obesitas binnen een jaar ongeveer evenveel afvallen met een koolhydraatarm dieet als met een dieet met minder calorieën en vetten. Het koolhydraatarme dieet was echter beter voor het triglyceridengehalte en het HDL-cholesterol en zorgde bij suikerpatiënten voor een stabielere suikerhuishouding.
Aan het onderzoek deden 132 volwassenen met obesitas mee. Allen hadden een BMI van tenminste 35 kg/m2. Meer dan 80% van deze groep had diabetes of het metabool syndroom. De patiënten werden verdeeld over twee groepen. De eerste groep kreeg een koolhydraatarm dieet waarvan maximaal dertig gram per dag uit koolhydraten bestond. De andere caloriearme groep verminderde hun calorie-inname met 500 Kcal. Maximaal 30% van de voeding van deze groep bestond uit vet. Alle patiënten werden gedurende een jaar gevolgd. Veranderingen in gewicht, vetzuurgehalte, HbA1c (als maat voor de stabiliteit van de suikerhuishouding) en insulinegevoeligheid werden gemeten.
Van de deelnemers hield slechts 64 procent het dieet vol. Na een jaar was de koolhydraatarme groep gemiddeld 1,9 kg meer afgevallen dan de caloriearme groep. Het verschil was vanwege de grote spreiding evenwel niet significant. De koolhydraatarme groep viel gemiddeld vijf tot negen kg af. Bij de caloriearme groep was dit drie tot acht kg. De mensen uit de groep die weinig koolhydraten consumeerden, hadden wel een significant grotere daling in het triglyceridengehalte. Hun HDL-cholesterol was significant minder gedaald ten opzichte van de caloriearme groep. Bij de 54 personen uit de subgroep die diabetes hadden, is nog een extra verschil tussen de diëten gevonden. De suikerpatiënten konden na het koolhydraatarme dieet hun bloedsuiker beter onder controle houden. Veranderingen in de gehaltes van andere vetzuren of van de insulinegevoeligheid waren in de beide groepen gelijk.
Het koolhydraatarme dieet lijkt hierdoor voor patiënten met obesitas een gunstiger manier om af te vallen dan het conventionele caloriearme dieet. Een beperking van het onderzoek was dat er relatief veel uitvallers waren en dat de proefpersonen moeite hadden om zich aan de dieetregels te houden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.