Koolhydraatbeperking ook effectief zonder gewichtsvermindering

Koolhydraatbeperkte voeding heeft een gunstige invloed op kenmerken van het metabool syndroom. De effecten worden ook gezien wanneer er geen sprake is van gewichtsverlies.

Voor de studie werden zestien personen geselecteerd met obesitas (gemiddelde BMI 39 kg/m2) en het metabool syndroom. Ze volgden driemaal een voedingspatroon gedurende periodes van vier aaneengesloten weken met telkens een tussenperiode van twee weken. Er was geen sprake van calorierestrictie en de hoeveelheid koolhydraten varieerde per voedingspatroon en werd zonodig vervangen door vet. De hoeveelheid eiwitten was bij alle eetpatronen gelijk.

De koolhydraatbeperkte voeding ging gepaard met een betere vetzuuroxidatie en een vermindering van het triglyceriden- en LDL-cholesterolgehalte, terwijl het gunstige HDL-cholesterolgehalte toenam. Deze effecten werden gezien ondanks dat het lichaamsgewicht van de deelnemers niet afnam. Ook ging de koolhydraatbeperkte voeding gepaard met een verbetering van de vetzuursamenstelling van het bloed. Bij een verdubbeling van de inname van verzadigde vetzuren ten opzichte van het koolhydraatrijke eetpatroon, nam de totale hoeveelheid verzadigde vetzuren in het bloed toch af.

Volgens de wetenschappers is bij het metabool syndroom sprake van een zogenaamde ‘koolhydraat intolerantie’. Het lichaam is onvoldoende in staat de koolhydraten te verwerken. Bovendien blijkt uit de resultaten dat de gunstige effecten van een koolhydraatbeperkt eetpatroon los staan van gewichtsvermindering.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+