Koolhydraten verbeteren het herstel van longpatiënten niet

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het herstel van chronische longpatiënten wordt niet versneld door een koolhydraatrijk voedingsupplement. Wel kan een dergelijk supplement door het herstel van de longen de uitvoering van oefeningen verbeteren en de gezondheidsstatus van patiënten met chronisch-obstructieve longaandoeningen (COPD) verhogen.
Dit heeft dr. Michael Steiner van het Glenfield Hospital in Leicester gepubliceerd in het tijdschrift Thorax. In een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek kregen zestig COPD-patiënten een koolhydraatrijk voedingssupplement van 570 kcal. Anderen kregen een placebo.
Na zeven dagen bleken de verbeteringen in de loopoefeningen en de gezondheidsstatus tussen beide groepen even groot. Wel verloren patiënten in de placebogroep gewicht terwijl de patiënten die het supplement kregen, aankwamen.
Patiënten uit de supplementgroep, die aan het begin van de studie ondergewicht hadden, boekten wel meer vooruitgang in de wandeloefeningen. Deze verbetering in de uitvoering van de wandeloefeningen werd groter naarmate de totale koolhydraatinname toenam.
Door oefening ontstaat blijkbaar gewichtsverlies, maar dit kan gecompenseerd worden met het supplement. Deze gewichtstoename verbetert dan weer het resultaat van de loopoefeningen, aldus de onderzoeker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen