Korteketenvetzuren goed voor botmassa

De korteketenvetzuren propionaat en butyraat hebben een positief effect op de botmassa. Dit blijkt uit een muizenstudie waarvan de resultaten gepubliceerd werden in Nature Communications.

In het experiment werd de botmassa van muizen onderzocht die al dan niet korteketenvetzuren aan hun drinkwater kregen toegevoegd. Na acht weken waren de concentraties van korteketenvetzuren significant toegenomen bij de muizen waarvan de vetzuren aan het drinkwater waren toegevoegd. Dit ging gepaard met een significante toename van de botmassa. Het effect van de korteketenvetzuren is te danken aan de remmende werking op de osteoclasten. Osteoclasten zijn cellen die de botafbraak bevorderen. De vetzuren hadden geen invloed op botvormende factoren zoals de activiteit van osteoblasten en de serumconcentratie van osteocalcine. Toediening van vezelrijke voeding gedurende een periode van acht weken had eenzelfde effect op de botmassa van de muizen. Vezelrijke voeding leidt tot verhoogde concentraties van korteketenvetzuren in de dikke darm en het bloedserum onder invloed van fermentatie door darmbacteriën.

Korteketenvetzuren blijken een positief effect te hebben op de botmassa en bieden mogelijk bescherming tegen een verminderde botmassa na de menopauze.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+