Kostenreductie met suppletie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een review van studies waarin een vergelijking werd gemaakt tussen supplementgebruikers en niet-gebruikers laat zien dat het gebruik van voedingssupplementen de kosten van de gezondheidszorg kan verlagen.

Voor de review werden de resultaten van 19 studies geanalyseerd. De publicaties toonden de gegevens van 31 kostenanalyses en 4 kostenbaten-analyses. Het betrof vooral retrospectieve analyses van gerandomiseerde, klinische studies.

Uit 9 studies bleek dat er met 9% significant minder gezondheidszorgkosten werden gespendeerd onder invloed van suppletie. Het betrof hierbij een suppletieduur van maximaal drie maanden. Een suppletieduur langer dan drie maanden leverde een significante kostenbesparing van 5% op, zo bleek uit 5 andere studies. Ook nam de kans op een ziekenhuisopname met 16,5% significant af en het overlijdensrisico daalde met 14% (niet significant).

Niet alleen leidde suppletie tot een kostenbesparing. Ook werden er onder invloed van het gebruik van voedingssupplementen gunstige klinische effecten bereikt. Zo verbeterde de levenskwaliteit, nam de kans op infecties af, evenals de kans op postoperatieve complicaties. Suppletie leidde daarnaast tot een kleiner valrisico en verminderde het risico van functionele beperkingen.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.