Kruiden bij kinderziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Sommige kruidenpreparaten zijn werkzaam bij bepaalde ziekten bij kinderen. Dat is de conclusie van onderzoekers van de University of Illinois in Chicago in een review.
Onderzoeken gepubliceerd tussen 1960 en 2003 werden hiervoor op een rij gezet.
Zij bespraken Andrographis paniculata, Indiase gentiaan. Dit kruid bleek werkzaam bij verkoudheid en griep. In een klein onderzoek bij 107 kinderen bleek dagelijks 200 mg extract duidelijk werkzamer dan placebo. Na drie maanden was in de supplementgroep 70% minder verkoudheid dan in de placebogroep. Andere onderzoeken toonden aan dat ook de kans op infecties van de bovenste luchtwegen verminderde.
Teunisbloemolie, rijk aan gammalinoleenzuur en linolzuur, gaf in drie onderzoeken een significante verbetering van atopisch eczeem. Ook werd er bij hyperactieve kinderen een verbetering gezien bij het uitvoeren van bepaalde opdrachten.
Hedera helix L, klimopblad, wordt gebruikt ter bestrijding van infecties van de bovenste luchtwegen en hoesten. In een onderzoek bij kinderen met astma verbeterde bij 24 van hen de ademhaling na drie tot vier weken gebruik. In een ander onderzoek, met hoesttabletten met 65 mg gedroogd blad, nam het hoesten met 92% af.
Voor valeriaan werd maar één klein onderzoek bij kinderen gevonden. Hierbij kregen vijf jongens van zeven tot veertien jaar, met slaapproblemen, ontwikkelingsstoornissen en hyperactiviteit, twee weken placebo en twee weken valeriaan. Met het supplement vielen ze sneller in slaap en sliepen langer en beter dan met placebo.
Voor het veel gebruikte echinacea werd in een onderzoek een gunstig effect op verkoudheid gevonden. Dit onderzoek was echter niet placebogecontroleerd. In een ander, wel placebogecontroleerd, onderzoek werd geen effect op verkoudheid gezien maar wel veel meer uitslag.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.