Kunstmatige kleurstoffen en additieven verhogen risico hyperactiviteit kinderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voeding met kunstmatige kleurstoffen en additieven verhogen het risico van hyperactief gedrag bij kinderen.
Dit bleek uit een studie met 153 kinderen van 3 jaar oud en 144 kinderen van 8 en 9 jaar oud. Het onderzoek was gepubliceerd in The Lancet. In willekeurige groepen verdeeld kregen de kinderen een drankje met het conserveringsmiddel natriumbenzoaat plus één van de twee mengsels (A en B) met kunstmatige kleurstoffen en additieven, of een placebo. De mate van hyperactiviteit werd bepaald aan de hand van de observaties van ouders en leerkrachten. De kinderen van 8 en 9 jaar kregen via de computer een aanvullende test om het concentratievermogen te bepalen.
Uit de resultaten bleek dat, vergeleken met de placebo, mengsel A een significant ongunstig effect had op hyperactief gedrag bij zowel de kinderen van 3 als de kinderen van 8 en 9 jaar oud. Mengsel B bleek alleen een dergelijk effect te hebben bij de kinderen van 8 en 9 jaar oud.
De onderzoekers concluderen dat het eten van voedingsmiddelen met kunstmatige kleurstoffen en/of natriumbenzoaat het risico van hyperactiviteit onder kinderen mogelijk verhoogt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen