Kurkuma effectief bij artritis

Suppletie met een kurkuma-extract geeft verlichting bij klachten van artritis. Dit blijkt uit een meta-analyse van gerandomiseerde, klinische studies.

Er werden twaalf digitale medische databanken doorzocht naar studies over het effect van kurkuma bij artritis. Tot de databanken behoorden onder andere PubMed, Embase en Cochrane Library. Het betrof proefpersonen van middelbare en oudere leeftijd met artrose in de kniegewrichten en/of reumatoïde artritis. Er werd gesuppleerd met een extract van kurkuma of zijn werkzame bestanddeel curcumine. De dosis curcumine varieerde van 100 tot 2000 mg per dag. In de studies werden de symptomen van artritis vastgesteld aan de hand van twee vragenlijsten, de Pain Visual Analogue Score (PVAS) en Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC).

Er werden uiteindelijk acht artikelen geselecteerd. In drie studies werd een significante afname van de PVAS-score gezien onder invloed van suppletie met een kurkuma-extract ten opzichte van een placebo. In vier andere studies werd een significante afname van de WOMAC-score gezien. Een meta-analyse van vijf studies liet zien dat het effect van kurkumasuppletie vergelijkbaar is met dat van pijnstillers.

Er blijkt een wetenschappelijk fundament te zijn voor het gebruik van een kurkuma-extract (met ongeveer 1000 mg curcumine per dag) ter verlicht van klachten van artritis.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+