Kwart minder kindersterfte door vitamine A-suppletie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine A kan bijna een kwart van de kindersterfte in ontwikkelingslanden voorkomen. Dit blijkt uit een review.
Voor de review werd in diverse internationale databases gezocht naar gerandomiseerde, klinische studies over het effect van vitamine A-suppletie bij kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 5 jaar. Studies waaraan zieke of geïnfecteerde kinderen deelnamen werden uitgesloten. Dit gold ook voor onderzoeken waarbij het effect van vitamine A-rijke voeding en bètacaroteensuppletie werd onderzocht. Twee onderzoekers beoordeelden welke studies voor de review in aanmerking kwamen.
Er werden 43 studies met een totaal van 215.633 kinderen in de review geïncludeerd. Vitamine A-suppletie leidde tot 24% minder kindersterfte. Uit 7 studies bleek dat suppletie leidde tot 28% minder sterfte als gevolg van diarree. Vitamine A was niet van invloed op de sterfte als gevolg van mazelen, ademhalingsproblemen en meningitis. Wel verminderde de kans op diarree met 15% en de kans op mazelen met 50%. Als bijwerking werd een verhoogd risico van braken gemeld in de eerste 48 uur na inname.
Er is voldoende bewijs voorhanden dat suppletie met vitamine A de kindersterfte in ontwikkelingslanden aanzienlijk kan verminderen. Momenteel is behoefte aan onderzoek naar de optimale dosering van deze vitamine.


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen