Kwik in vis en psychomotorische ontwikkeling

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Blootstelling van de foetus aan kwik gedurende de zwangerschap leidt niet perse tot een vertraagde ontwikkeling van het kind.

De studie werd uitgevoerd op de Seychellen. Op deze eilandengroep consumeren de bewoners veel vis. Er namen 1265 moeders vanaf hun zwangerschap deel aan de studie. Hun kinderen werden gevolgd tot een leeftijd van twintig maanden.

Bij prenatale blootstelling aan kwik afkomstig van vis werd een significante interactie gezien tussen kwik, type meervoudig onverzadigde vetzuren en de psychomotorische ontwikkeling. Een verhoogde blootstelling aan kwik gedurende de zwangerschap ging gepaard met een vertraagde psychomotorische ontwikkeling, maar alleen bij kinderen waarvan de moeders een hoge inname van omega 6-vetzuren hadden in verhouding tot de inname van omega 3-vetzuren. Ook leidde dit tot een vertraagde taalontwikkeling. Dit was niet het geval bij kinderen van moeders die tijdens hun zwangerschap een hogere inname van omega 3-vetzuren hadden. 

Kwik is een neurotoxische stof. Desondanks werd in deze studie geen direct verband gevonden met een ontwikkelingsachterstand, maar blijkt de ratio omega 6/omega 3 hierop van invloed. 

 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen