L-arginine goede ondersteuning bij hartoperatie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Canadese onderzoekers hebben aangetoond dat orale suppletie van arginine de doeltreffendheid van operatieve angiogenese verbeterde.
Operatieve angiogenese wordt toegepast om de doorbloeding van necrotisch weefsel weer te verbeteren. Het onderzoek werd uitgevoerd met 19 patiënten met ernstige atherosclerotische verschijnselen in de kransslagaders. In het onderzoek kregen de patiënten gedurende 3 maanden injecties in de hartspier met een angiogenetische groeifactor (VGEF-165-plasmide-DNA), al of niet gecombineerd met orale suppletie van 6 gram met L-arginine.
Patiënten die ook arginine kregen, lieten significante verbeteringen zien in de doorbloeding vergeleken met hun toestand voor de behandeling. De resultaten in dit onderzoek werden ook bevestigd door een betere subjectieve beleving van de ziekte na 3 maanden.
Dit is de eerste studie waarbij hartpatiënten naast de operatieve angiogenese ook L-arginine voor de verbetering van de endotheliale functie gesuppleerd kregen. De bevindingen waren positief en bieden ook mogelijkheden voor combinatie met celtherapie. Tot nu toe hadden operatieve angiogenese en celtherapie slechte resultaten opgeleverd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.