L-arginine mogelijk gunstig bij suikerziekte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit de resultaten van een Amerikaanse dierstudie is de gunstige invloed van de suppletie met L-arginine op de met suikerziekte gepaard gaande biochemische veranderingen in het lichaam gebleken. Dit wijst op de mogelijke toepasbaarheid van deze stof bij de behandeling van mensen met deze aandoening.
Zo wordt bij suikerziekte onder andere een verminderde aanmaak van stikstofmonoxide (NO) gezien. Dit leidt tot toename van de ontstekingsmediatoren en adhesiemoleculen met als gevolg trombose en ontstekingen. Daarnaast leiden verhoogde concentraties glucose in bloed en weefsels tot omzetting in sorbitol dat zich kan stapelen in de weefsels, en het enzym protein kinase C (PKC). Dit zijn factoren die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van schade aan zowel de kleine als de grote bloedvaten.
Het onderzoek betrof met diabetes geïnduceerde muizen. Na 4 weken werden ze met L-arginine gesuppleerd om de NO-productie te stimuleren.
Uit de resultaten bleek dat de suppletie leidde tot herstel van de NO-spiegels. Daarnaast voorkwam het de stapeling van sorbitol in de weefsels. Ook waren andere parameters verlaagd: de productie van superoxideradicalen in de aorta, de totale PKC-activiteit, de PKC-beta(II)-fosforilering in het hart, de triglyceriden en ICAM-1-spiegels.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.