L-carnitine bij verstoorde stofwisseling

L-carnitine beschermt tegen oxidatieve stress bij personen met een verstoord propionzuur- en methylmalonzuurmetabolisme. Een verstoring van dit metabolisme is erfelijk bepaald en leidt tot stofwisselingsproblemen. Suppletie met L-carnitine verbetert de antioxidatieve capaciteit en helpt een teveel aan zuur in de weefsels van personen met deze aandoening af te voeren, zo blijkt reeds uit eerder onderzoek.
In deze studie werd de oxidatie van vetten (malondialdehydeconcentratie, een maat voor de activiteit van vrije radicalen) en eiwitten (carbonylvorming en sufhydryloxidatie) gemeten bij personen met een verstoord propionzuur- en methylmalonzuurmetabolisme op het moment dat de diagnose gesteld werd en tijdens suppletie met L-carnitine. Tevens werd de mate van oxidatieve stress gerelateerd aan de L-carnitinestatus.
Op het moment van diagnosestelling was de concentratie malondialdehyde en carbonylgroepen significant verhoogd en was de concentratie van sulfhydrylgroepen lager in vergelijking met gezonde personen. Tevens bleek suppletie met L-carnitine te leiden tot een afname van malondialdehyde en carbonylgroepen tot een concentratie die vergelijkbaar was met gezonde proefpersonen. Daarnaast leidde een hogere L-carnitinestatus tot een afname van de concentratie malondialdehyde.
L-carnitine kan zinvol zijn bij personen met een verstoring van het propionzuur- en methylmalonmetabolisme doordat het oxidatieve schade van vetten en eiwitten vermindert.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+