L-carnitine gunstig bij inspanning

Suppletie van 380 mg L-carnitine per dag vermindert metabole stress en spierpijn na inspanning. Dit blijkt uit een studie onder acht gezonde jonge mannen.
Al eerder was de gunstige werking van L-carnitine voor sporters vastgesteld. De opzet van dit onderzoek was om een beter inzicht te krijgen in de dosis die hiervoor benodigd is. De mannen kregen daarom dagelijks 380 mg of 760 mg L-carnitine (als L-tartraat) gedurende drie weken. Gekeken werd naar de mate van spierpijn en een aantal factoren die de mate van metabole stress aangeven, zoals de concentraties in het bloed van hypoxanthine, het enzym xanthine-oxidase en van myoglobine. Op gezette tijden gedurende de drie weken suppletie werden na inspanning de concentraties van genoemde stoffen bepaald alsook die van L-carnitine.
De hoger gedoseerde groep had hogere concentraties L-carnitine in het bloed. In beide gesuppleerde groepen bleken de verschillende markers van metabole stress verbeterd. Ook leidde de suppletie tot minder pijnlijke spieren.

Woordenlijst

Fit met Voeding

tijdschrift

JAARABONNEMENT € 34,90

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+