L-carnitine ondersteunt bij afvallen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijkse suppletie met L-carnitine is zinvol in de strijd tegen overgewicht. Dit blijkt uit een Japanse studie.

Er namen 24 mannen met overgewicht deel aan de studie. Ze werden in vier groepen verdeeld. De mannen in groep A kregen dagelijks gedurende 4 weken 500 mg L-carnitine, de mannen in groep B kregen dezelfde hoeveelheid L-carnitine in combinatie met motivatietraining. Mannen in groep C kregen een placebo en tenslotte kregen de deelnemers in groep D een placebo gecombineerd met motivatietraining. De motivatietraining bestond uit een dertig minuten durend gesprek waarin de functie en werking van L-carnitine werd uitgelegd en werd ingegaan op de gezondheidsvoordelen van afvallen. Verder kregen de deelnemers het advies om dagelijks fysieke activiteiten te ondernemen en de totale hoeveelheid kcal te beperken tot 1500 à 1800 per dag.

Alleen in groep B werd een gewichtsreductie gezien van gemiddeld 1,1 kg. In alle andere groepen waren de mannen niet afgevallen. De mannen die alleen een placebo kregen zonder motivatietraining hadden zelfs in gewicht met gemiddeld 0,7 kg toegenomen. 

Suppletie met L-carnitine blijkt een zinvolle ondersteuning bij afvallen en leidt al binnen een maand tot gewichtsreductie wanneer dit gecombineerd wordt met motivatietraining.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen