L-carnitine ondersteunt bij afvallen

Dagelijkse suppletie met L-carnitine is zinvol in de strijd tegen overgewicht. Dit blijkt uit een Japanse studie.

Er namen 24 mannen met overgewicht deel aan de studie. Ze werden in vier groepen verdeeld. De mannen in groep A kregen dagelijks gedurende 4 weken 500 mg L-carnitine, de mannen in groep B kregen dezelfde hoeveelheid L-carnitine in combinatie met motivatietraining. Mannen in groep C kregen een placebo en tenslotte kregen de deelnemers in groep D een placebo gecombineerd met motivatietraining. De motivatietraining bestond uit een dertig minuten durend gesprek waarin de functie en werking van L-carnitine werd uitgelegd en werd ingegaan op de gezondheidsvoordelen van afvallen. Verder kregen de deelnemers het advies om dagelijks fysieke activiteiten te ondernemen en de totale hoeveelheid kcal te beperken tot 1500 à 1800 per dag.

Alleen in groep B werd een gewichtsreductie gezien van gemiddeld 1,1 kg. In alle andere groepen waren de mannen niet afgevallen. De mannen die alleen een placebo kregen zonder motivatietraining hadden zelfs in gewicht met gemiddeld 0,7 kg toegenomen. 

Suppletie met L-carnitine blijkt een zinvolle ondersteuning bij afvallen en leidt al binnen een maand tot gewichtsreductie wanneer dit gecombineerd wordt met motivatietraining.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+